Handelsbanken om avgiftshöjningar

SHB har publicerat en rapport om bostadsrättsföreningars ekonomi. Även om det är en generell beskrivning så hör det till saken att det är hos dem vår förening har sina lån.

Avgiftshöjningar på 30–40 procent

Även om räntorna troligen har nått sin toppnivå nu kan räntekostnaderna ändå fortsätta uppåt. Bostadsrättsföreningar har ofta längre löptider på lånen än privatpersoner. Därför får de höjda räntorna genomslag successivt, varje gång ett lån skrivs om. Det innebär att det kan krävas flera avgiftshöjningar under längre tid.

Exakt hur mycket avgifterna behöver höjas beror på föreningens situation, framhåller Gunilla Litzull, som är styrelserådgivare på organisationen Bostadsrätterna. 

– En del föreningar tvingas höja avgiften med 30–40 procent. Det beror på hur högt belånad man är, hur länge lånen är bundna och om man har underhållit fastigheten väl så att man inte har stora renoveringar framför sig.

Inför 2024 är Gunilla Litzulls råd att ta höjd för fortsatt ökade kostnader.

– Gör ingen glädjebudget. Är du osäker på kostnaderna kan du ringa dina leverantörer för att höra hur priserna påverkas.

God idé att höja avgifter regelbundet

Att höja avgiften är ett steg som många föreningar tvekar att ta eftersom det påverkar bostadsrättens värde. Men det argumentet håller inte i längden, påpekar Gunilla Litzull.

– Föreningen måste kunna betala sina räkningar. Dessutom måste man förvalta fastigheten på rätt sätt eftersom det finns stora värden i föreningen och huset måste underhållas, säger hon.

För att undvika stora höjningar kan det vara en god idé att successivt höja avgifterna varje år.

– Vi ser att de föreningar som har höjt ett par procent varje år och amorterat löpande klarar av den nuvarande situationen ganska bra, säger Gunilla Litzull.

https://www.handelsbanken.se/sv/foretag/artiklar/ytterligare-avgiftshoj…